یونسکو: بچه های خیابان را کودکان و نوجوانان ولگرد و آوارهای می داند که از خانه خود بریدهاند و در خیابان به گدایی و دستفروشی و نظایر آن روزگار را می گذرانند و معمولاٌ در خیابانها و مکانهای باز می خوابند.
عوامل موثر در پیدایش در ایران:
1. فقر: اصلی ترین عامل پیدایش کودکان خیابانی استاز آنجایی که فقر معمولاً با تبعیض و بی عدالتی همراه است. محرومترین گروههای جامعه که در معرض پیوستن به افراد بی خانمان و آواره قرار می دهد.
2. مهاجرت: بسیاری از کودکان خیابانی کسانی هستند که از شهرهای کوچک و روستاها به امید پیدا کردن کار و زندگی بهتر به شهرهای بزرگ رو می آورند و پس از مدتی سرگردانی با نامیدی به جمع کودکان خیابانی می پیوندند.
3. اعتیاد: عواملی است که در بسیاری از موارد به فروپاشی خانواده ها و آوارگی کودکان و نوجوانان می انجامد وقتی آنها را در دام اعتیاد اسیر می سازد.
4. جنگ: سبب از دست دادن خانه خانواده افراد می شود و در نتیجه گروهی را به مهاجرت و آوارگی می کشاند بسیاری از کودکان خیابانی کودکان جنگ زده جنوب کشور هستند.
5. خانواده های آسسیب زا : خانواده در بسیاری از نابسامانیهای کودکان نقش موثری دارد عواملی چون طلاق، ازدواج مجدد، چند همسری، خانواده پرجمعیت، خشونت در خانواده و رفتارهای نامناسب سبب تنش و تلاش خانواده و در نتیجه رها شدن کودکان می شود.
6. نبود سازمان حمایتی کودکان: در حال حاضر در کشور ما هیچ سازمانی به صورت رسمی و قانونی مسئولیت رسیدگی به وضعیت این کودکان را ندارند و روز به روز تعداد آنها به ویژه در شهرهای بزرگ افزوده می شود سازمان بهزیستی و شهرداری دو سازمانی هستند که با توجه به اهداف و وظایف خود حمایت و رسیدگی به وضع این کودکان را به عهده گیرند.
راهکارهای مناسب برای کاهش کودکان خیابانی:
از راههای کاهش کودکان خیابانی اصلاح قوانین به نفع کودکان، آشنا نمودن کودکان با حقوق خود، ایجاد مراکز مشاوره ای برای بالا بردن سطح آگاهی عمومی، اشتغال زایی برای کاهش فقر و همکاری سازمانهای موازی و مسئول در این قضیه و.... .
منبع: کتاب آسیب های اجتماعی و مددکاری کار با فرد(1 ) .
گردآورنده:دانشجوی رشته علوم اجتماعی(A:K)