آرمان تحقق شهر بدون مانع

این وبلاگ تلاشی است برای برابر سازی فرصتها به منظور استفاده معلولین وجانبازان از امکانات جامعه

آرمان تحقق شهر بدون مانع

این وبلاگ تلاشی است برای برابر سازی فرصتها به منظور استفاده معلولین وجانبازان از امکانات جامعه

معلولیت و سالمندی - بخش اول

 

 بیش از دو سوم افراد معلول جهان در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند و روز به روز تعداد این افراد در حال ازدیاد است و بیشترین رشد در گرو معلولین بالای 65 سال دیده می شود . پیر شدن لزوما" به معنای معلول شدن نیست ولی بهرحال افراد سالمند بیشتر از افراد جوانتر احتمال ناتوان شدن و در معرض معلول شدن را دارند . این امر بدلیل آن است که اثر عوامل ایجاد کننده نقص و ناتوانی در سنین جوانی و میانسالی روی هم انباشته شده و باعث معلولیت در دوران سالمندی می گردند . در زیر به برخی از آنها اشاره می شود :

1- بیماریهای ناشی از کار یا سبک زندگی به همراه بهداشت نامناسب و فقر غذائی که عموما" بعد از چند سالی ، بخصوص در دوران بزرگسالی ، باعث نقص و ناتوانی جسمی می شود .

2- اثرات فقر و محرومیت مزمن ، تغذیه نامناسب و عدم دسترسی به مراقبت های بهداشتی اولیه که باز هم بعد از چند سالی ، بخصوص در دوران بزرگسالی ، باعث نقص و ناتوانی جسمی می شود .

3- جراحات و نقائص ناشی از جنگ ها و نا آرامی های اجتماعی یا آوارگی ( بعلت نبود درمان و حمایت مناسب ) با بالارفتن سن بدتر می شوند . البته برخی از نقائص و ناتوانی ها ممکن است بعنوان یک بخش طبیعی از آسیب پذیری و رو به موت رفتن انسان ایجاد می شوند . بعنوان مثال : الف – کاهش یا فقدان شنوائی. ب- اختلالات بینائی مثل کاتاراکت. ج- درد و بی حرکتی در مفاصل و استخوان ها و مفاصل ، کاهش تحرک و چالاکی . د- بیماری هائی مثل سکته مغری یا ناراحتی قلبی ، که حرکت کردن و صحبت کردن را تحت تأثیر قرار می دهند یا دمانس (فراموشی) که توانائی های ذهنی را کاهش می دهند . با این حال ، تعداد افرادی که در مراحل اولیه زندگی دچار نقص و ناتوانی شده اند و عمر طولانی داشته اند به تعداد افراد سالمند

می افزاید .

داشتن یک نقص : داشتن یک نقص همیشه منجر به ناتوانی و معلولیت نمی شود ، بعنوان مثال شخصی که دارای ضعف بینائی است ، می تواند با استفاده از یک عینک بخوبی ببیند.و یا شخصی که دارای ناراحتی قلبی است ، می تواند با دارو درمانی مناسب زندگی فعالی داشته باشد ولی اگر خدمات پزشکی و توانبخشی در دسترس نباشند ، شخص ممکن است بعلت نقص های جزئی ناتوان گردد ، این مسأله در جوامع دور افتاده و خیلی فقیر و در شرایط ویژه مثل بحران های اجتماعی داخلی ، بلایای طبیعی ، بویژه برای سالمندان ( که در مواقع امداد رسانی در اولویت کمتری برخوردار هستند ) بیشتر اتفاق می افتد . در اغلب اوقات معلولین سنین مختلف در منازل تنها گذاشته می شوند و یا از دید دیگران پنهان می گردند ، بنابراین شناخته شده نبوده و در برنامه های مختلف بحساب نمی آیند . آنها معمولا یک بخشی از چرخه ناپیدائی هستند که بیشتر باعث آسیب پذیری و پنهان نمودن شان می شود . راهکارهائی برای تلفیق معلولین در جامعه : معلولیت یکی از دلایل عمده فقر ، محرومیت اجتماعی و نابرابری و تبعیض سنی در سراسر جهان است . تبعیض سنی به این معنی است که افراد پیر و سالمند در زیر توده ای عظیم از مشکلات تنها گذاشته می شوند ، مشکلاتی مثل فقر شدید ، تغذیه نامناسب و تنهائی . ازطرفی معلولیت در مردان و زنان بطور متفاوت ایجاد می شود ، به عنوان مثال مردانی که در معادن کار می کنند و یا کارهای سنگین انجام می دهند ، بیشتر در معرض عفونت های سینه و یا حوادث قرار می گیرند . از طرف دیگر پیمایش های مختلف ملی نشان می دهند که زنان مسن بیشتر از مردان در معرض فقر و ناتوانی قرار دارند ، زیرا آنها احتمالا بیشتر از مردان با خشونت های خانگی ، دسترسی ضعیف به آموزش ، نبود کار و نداشتن درآمد ، تغذیه نامناسب ، دسترسی نداشتن به خدمات بهداشتی ، بی بهره بودن از بیمه اجتماعی ، محروم بودن از ارث و نداشتن قدرت سیاسی دست به گریبانند . زنان سالمند احتمالا با مسائلی همچون استثمار (بهره کشی) و تبعیض در مقیاس بیشتری روبرو هستند . بنابراین زنان و مردان سالمند این حق را دارند که در برنامه های توسعه تا تحقق اهداف توسعه هزاره تا سال 2015 که تا آن موقع فقر را به نصف کاهش می دهند ، در نظر گرفته شوند . طبق بررسی های بعمل آمده تأکید برنامه های توانبخشی موجود بر روی کودکان و افراد جوانتر است و برنامه هائی که برای افراد سالمند در نظر گرفته می شوند دارای دیدگاه توانبخشی نیستند . اغلب توسعه برای افراد معلول به توانبخشی و خدمات بهداشتی محدود شده است ، در حالیکه معلولین این حق را دارند که در تمام جنبه های برنامه های توسعه و ریشه کنی فقر نه فقط به عنوان یک خدمت گیرنده غیر

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد